Sunday, August 4, 2013

ထားဝယ္ငါးပိ

July 31, 2013
ငါးပိဆိုတာကေတာ့ ထားဝယ္ေတြရဲ႕ အမ်ဳိးသားေရး လကၡဏာတခုလို႔ဆိုႏိုင္ပါတယ္။ ငါးပိက ပ႐ိုတင္း ဓာတ္လည္း ႂကြယ္ဝတဲ့ အစားအစာဆိုပဲ။ ခႏၶာကိုယ္မွာ လိုအပ္တဲ့ အာဟာရ ဓာတ္စာေတြ ကို ျဖည့္ တင္းေပး တဲ့ အႏွစ္သာရတုံးဆိုပါေတာ့။ က်ေနာ့္အဖြားဆို ငါးပိသိပ္မႀကိဳက္ပါဘူး။ ထမင္းစားပြဲေပၚမွာ ငါးပိေၾကာ္၊ ငါးပိေထာင္း၊ ငါးပိဖုတ္၊ ငါးပိသုပ္ေလးခြက္ကေတာ့ အၿမဲတမ္းမင္းမူေနလို႔ အေမက အဖြားကို ငါးပိထကိုက္လိမ့္မယ္လို႔ေတာင္ ေျပာယူရပါတယ္။ ထားဝယ္နဲ႔ ငါးပိက ဘယ္ေလာက္ သဟဇာတျဖစ္ သလဲဆိုရင္ ေသြးလည္းမတိုးၾကဘူး၊ ဝက္ၿခံလည္းမေပါက္ၾကပါဘူး၊ အသားလည္း မမည္းၾကပါဘူး။ မာပုံကေတာ့ ျမန္မာ့လက္ေဝွ႔ေက်ာ္ ေတြ႕မေရွာင္ကိုပဲ ၾကည့္ပါေတာ့။


ထားဝယ္ေတြဟာ ငါးပိကို တႏွစ္စာ စဥ့္အိုးေတြထဲ သိပ္ၿပီး သိုေလွာင္ထားတတ္ၾကပါတယ္။ ထူးျခားတာ တခု ေျပာျပမယ္။ ပင္လယ္မွာ ဒီေရတဲ့အခ်ိန္ဆိုရင္ ငါးပိစဥ့္အိုး မ်က္ႏွာျပင္ဟာလည္း စိုစြတ္လာတတ္ တာပါ။ ငါးပိအိုးကိုၾကည့္ၿပီး ဒီေရတက္ခ်ိန္ကို ခန္႔မွန္းလို႔ ရပါတယ္။ ဒီေရကို ထားဝယ္ေတြက ဖ်ားေရ လို႔ ေခၚၾကပါတယ္။ တႏွစ္စာစားဖို႔ ငါးပိေတြကို ငါးပိလုပ္တဲ့ ႐ြာကို မွာရပါတယ္။ ကိုယ္ႀကိဳက္တဲ့ငါးနဲ႔ မွာႏိုင္ပါတယ္။ ပုစြန္ငါးပိဆိုရင္ နီတာရဲကေလး ဖေယာင္းေလးတမွ် ပသာဒ အရသာပါ မွ်တပါတယ္။ အနံ႔လည္းေကာင္း အရသာလည္းေကာင္းပါတယ္။ အိမ္မွာစားဖို႔လုပ္တဲ့ ငါးပိက ေစ်းကြက္ထဲသြင္းတဲ့ ငါးပိထက္ေတာ့ ေကာင္းေအာင္ လုပ္ၾကတာေပါ့။ မွာထားတဲ့ ငါးပိရလာရင္ ကိုယ္တိုင္ ျပန္ေထာင္းပါတယ္။ စေကာေတြထဲမွာ ငွက္ေပ်ာ႐ြက္ခံၿပီး ျပန္လွန္းပါတယ္။ ျပန္လွန္းၿပီးျပန္ေထာင္းပါတယ္။ ၿပီးမွ စဥ့္အိုးထဲ သိပ္တာပါ။ အထက္ျပည္ကလူေတြ ေျပာေျပာေနတဲ့ ငါးပိထဲ ဆန္ကြဲေရာတာ ဘာေရာ ညာေရာတာေတြက ထားဝယ္ငါးပိမဟုတ္ပါဘူး။ စီးပြားေရးသမားေတြ ေသာင္းၾကမ္းထားတာ။

ထားဝယ္ေတြက ငါးပိကို ငါးပိေထာင္း (တစ္ပတ္စာ ႏွစ္ပတ္စာ) ေထာင္းထားပါတယ္။ ၾကာၾကာထား ခံေအာင္ င႐ုတ္သီးေျခာက္နဲ႔ ေထာင္းရပါတယ္။ င႐ုတ္သီးစိမ္းဆိုရင္ အၾကာႀကီး ထားလုိ႔ မေကာင္းပါ ဘူး။ ေနာက္ၿပီး ငါးပိကို ဖုတ္ပီးလည္း စားပါတယ္။ ငါးပိကို ဖုတ္တဲ့ေနရာမွာ ငါးပိစိမ္းကို ဖုတ္ၿပီးစားတာက အရသာတမ်ဳိး၊ ေထာင္းၿပီးသား ငါးပိကိုမွ ကင္ၿပီးစားတဲ့ အရသာကတမ်ဳိးပါ။ ၾကက္သြန္နီးပါးပါးလွီးၿပီး ဆီဆန္း ၾကက္သြန္ျဖဴေလးနဲ႔ စားရင္ ထမင္းၿမိန္ပါတယ္။ ေနာက္တခါ ငါးပိကို ေၾကာ္ပီးလည္း စားပါတယ္။ ငါးပိေၾကာ္ကေတာ့ အမ်ဳိးမ်ဳိးေၾကာ္ၾကပါတယ္။ မန္ၾကည္းသီးနဲ႔လည္း ေၾကာ္ပါတယ္။ မတ္သီးနဲ႔ လည္းေၾကာ္ပါတယ္။ ပုစြန္ေျခာက္ မ်ားမ်ားေလးထည့္ရင္ ပိုစားေကာင္းတာေပါ့။ တခါ ငါးပိကို သုပ္ၿပီး စားပါတယ္။ ထားဝယ္လိုဆိုရင္ေတာ့ ေဖ်ာ္ၿပီး စားပါတယ္။

ငါးပိေထာင္း
ငါးပိေထာင္းကို ကဒက္႐ြက္အခ်ဥ္ဖတ္ (ထပ္ဝပ္ရွဥ္ဖတ္)၊ ဋရင္ေကာက္အခ်ဥ္ဖတ္ (ဒြဲငြတ္ရွဥ္ဖတ္)၊ (မတ္ကန္း)၊ သရက္ကင္း (ရွစ္ကန္း)၊ မုန္လာဥအခ်ဥ္ (ပိုးတီကြန္ရွဥ္)၊ မရမ္းသီး စားေရစိမ္ (ဇင္းသီးေလာင္းဇီ)၊ တညင္းသီး စားေရးစိမ္ (ညင္းသီးအိုးဇီ)၊ သစ္တိုသီးစားေရစိမ္ (သစ္တိုသီးအိုးဇီ)၊ သဖန္းသီး ဆားေရစိမ္ (ဖန္းသီးအိုးဇီ)၊ သခြားသီး၊ နာနတ္သီး (ေနနတ္သီး) စတဲ့ စားဖြယ္ရာေတြနဲ႔ မိုးေမွ်ာ္သီး (ဂ်ဳမတ္တတ္သီး) ကို ေဖာက္ခနဲျမည္ေအာင္ ႏွစ္ပိုင္းခ်ဳိးကာ တြဲဖက္ စားသုံးၾကပါတယ္။

ငါးပိေဖ်ာ္တာ (သုပ္တာ) က အမ်ဳိးမ်ဳိးရွိပါတယ္။

ပအုန္းရည္နဲ႔လည္း သုပ္ပါတယ္ (ေအာင္းရယ္ပိေဖ်ာ္)
ေရွာက္ရည္နဲ႔လည္း သုပ္ပါတယ္ (ခြ်တ္သီးပိေဖ်ာ္)
သံပုရာရည္နဲ႔လည္း သုပ္ပါတယ္ (သံဗ်ာသီးပိေဖ်ာ္)
မရမ္းသီးနဲ႔လည္း သုပ္ပါတယ္ (ဇင္းသီးပိေဖ်ာ္)
သရက္သီးနဲ႔လည္း သုပ္ပါတယ္ (ရွစ္သီးပိေဖ်ာ္)
မရမ္းသီးဆားေရစိမ္နဲ႔လည္း သုပ္ပါတယ္ (ဇင္းသီးေလာင္းဇီပိေဖ်ာ္)
ေရငန္းသီးနဲ႔လည္း သုပ္ပါတယ္။ (ဂန္းသီးပိေဖ်ာ္)

ၾကက္သြန္နီပါးပါးလွီး၊ ပုစြန္ေျခာက္ေထာင္းထည့္၊ ငရုတ္သီးထည့္ ပအုန္းရည္ထည့္ရင္ ၿပီးပါတယ္။ ပအုန္းရည္ ငါးပိသုပ္ကို (ခြန္ဟွားခြ်တ္ မီးဖု)၊ (ဖားရွင္မဟွားသီ မီးကင္) နဲ႔ တို႔ရတာ ပိုေကာင္းပါတယ္။

သရက္သီး ငါးပိသုပ္ကေတာ့ တညင္းသီး အဆံထည့္စေလး ႏုႏုဖတ္ဖတ္ကေလးနဲ႔ တို႔စားရတာ အရမ္းလိုက္ဖက္ပါတယ္။

ေရငန္းသီး ငါးပိသုပ္ကေတာ့ ခရမ္းႂကြပ္သီး၊ ခရမ္းကေစာ့သီး၊ ဒတ္ဇြာ၊ ဝါးပိုမွ်စ္စတဲ့ အျပဳတ္ေလးေတြနဲ႔ တို႔စားရတာ ေကာင္းပါတယ္။ ေရွာက္႐ြက္၊ ၾကစ္မေအာက္႐ြက္၊ သီဟိုဠ္႐ြက္ဆိုတာေတြကလည္း စားဖူးသူတုိင္း ေကာင္းမွန္း သိၾကပါတယ္။

က်န္တဲ့ ေရွာက္၊ သံပုရာ၊ မရမ္းသီးတုိ႔ကေတာ့ ဘာနဲ႔တို႔တို႔ ေကာင္းတာပါပဲ။

တခါ ငါးပိရည္ကို အစိမ္းသုပ္တာဟာလည္း အလြန္ေကာင္းပါတယ္။ ေမႊးႀကိဳင္ၿပီး ထမင္းၿမိန္ ခံတြင္းေတြ႕လွပါတယ္။ ထူးျခားတာက ထားဝယ္ေတြဟာ ငါးပိရည္ခ်ဳိကိုေတာ့ သိပ္မခုံမင္ မႏွစ္သက္ မႀကိဳက္ၾကပါဘူး။ အညာ ငံျပာရည္ခ်က္ကိုလည္း သိပ္ၿပီး ႏွစ္ေထာင္းအားရ မရွိလွပါဘူး။

ငါးပိကုန္ေနရင္
ငါးပိကုန္ေနရင္ ဘာမွမပူနဲ႔ ငါးခုံးမျဖစ္ျဖစ္ အသားႏူးညံ့တဲ့ ငါးကို မီးထဲ ပစ္ထည့္လိုက္ပါတယ္။ က်က္ပီထင္ရင္ အျပင္ထုတ္ပီး င႐ုတ္ဆုံထဲ ထည့္၊ အရိုးပါ ညက္ေအာင္ေထာင္း ဆားေလးနည္းနည္းထည့္။ သမလိုက္ရင္ ငါးပိဆိုတာ ျဖစ္သြားတာပါပဲ။ ဒီေတာ့ က်ေနာ့္ရဲ႕ ငါးပိကထာကို ဒီမွာတင္ ရပ္လိုက္ပါတယ္။ စဥ္းစားမိရင္လည္း ထပ္ေရးမွာေပါ့။ ငါးပိခေရဇီမ်ားကိုေတာ့ အၿမဲတမ္း ဝဲလ္ကမ္းေနပါတယ္ခင္ဗ်ား။
ေရငန္းသီး (ဂန္းသီး)
ေရငန္းသီး (ဂန္းသီး)
ငါးပိသုပ္တမ်ဳိး (ပိေဖ်ာ္)
ငါးပိသုပ္တမ်ဳိး (ပိေဖ်ာ္)
သစ္တိုသီး (သစ္တိုသီး)
သစ္တိုသီး (သစ္တိုသီး)
မရမ္းသီး (ဇင္းသီး)
မရမ္းသီး (ဇင္းသီး)
ငါးပိေထာင္း (ပိထြန္း)
ငါးပိေထာင္း (ပိထြန္း)
ငါးပိဖုတ္ (ပိဖု)
ငါးပိဖုတ္ (ပိဖု)
Mg Thaw Ta Facebook Note  မွကူးယူမွ်ေဝသည္။

0 comments:

Post a Comment