Sunday, August 4, 2013

ထားဝယ္ မုန္႔လက္သုပ္

July 31, 2013
ထားဝယ္မုန္႔လက္သုပ္ကို မႀကိဳက္တဲ့ ထားဝယ္ရယ္လို႔ မေတြ႕ဖူးပါ။ ထားဝယ္မ်ားတင္ ႀကိဳက္တာမဟုတ္ မြန္၊ ဗမာ၊ ကရင္မ်ားကလည္း တသသ စြဲလမ္း ႀကိဳက္ႏွစ္သက္ၾကပါတယ္။ စားဖူးသူတိုင္း မႀကိဳက္မရွိတဲ့ စားေသာက္ဖြယ္ရာတမ်ဳိးလို႔ ဆိုရမယ္ထင္ပါတယ္။

ထားဝယ္မုန္႔လက္သုပ္ဟာ အျမင္မွာေတာ့ ရခိုင္မုန္႔တီနဲ႔ အဆင္တူပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ ဟင္းရည္ခ်က္ပုံက်ေတာ့ အေတာ္ကို ကြဲလြဲၿပီး အရသာကလဲ မတူပါဘူး။ မတူပုံက ရခိုင္မုန္႔တီဟင္းရည္မွာ င႐ုတ္ေကာင္းထည့္တယ္၊ ထားဝယ္ဟင္းရည္မွာေတာ့ မထည့္ပါ။ စပါးလင္ပင္ကိုပဲ ထည့္ပါတယ္။ ထားဝယ္ဟင္းရည္မွာ (ပအုန္းရည္) က အဓိကက်ပါတယ္။ ရခိုင္မုန္႔တီဟင္းရည္မွာ ပအုန္းရည္မထည့္ပါ။ ငါးသုံးတာကေတာ့ တူပါတယ္။ ခ်ဳိတဲ့ငါးကို အသုံးျပဳၾက႐ိုး ထုံးစံပါပဲ။ ထားဝယ္ဟင္းရည္မွာ နႏြင္းထည့္သလို ရခိုင္ဟင္းရည္မွာ မထည့္ပါဘူး။ တျခား မတူညီတဲ့အခ်က္ေတြလည္း ရွိပါေသးတယ္။

ထားဝယ္မုန္႔လက္သုပ္ ဟင္းရည္ခ်က္နည္းကေတာ့

 ခ်ဳိတဲ့ပင္လယ္ငါးကို သုံးၾကပါတယ္။ ငါးကြမ္းညွပ္၊ ငါးမု၊ ငါးေရႊ၊ ငါးမာန္း စတဲ့ ပင္လယ္ငါးေတြကို သုံးျပဳပါတယ္။ ခ်က္ျပဳတ္မယ့္ငါးကို တုံးႀကီးႀကီးတုံးရပါတယ္၊ သန္႔စင္ေအာင္ ေရေဆးပါ၊ ငါးတုံးေတြကို ဆားနယ္ၿပီး ပအုန္းရည္(ပုန္းရည္) ထား၀ယ္လို (ေအာင္းရယ္)နဲ႔ ထည့္ျပဳတ္ရပါတယ္။ က်က္ၿပီဆိုရင္ အေအးခံရပါတယ္၊ ငါးမ်ားကိုအရိုးႏြာရပါတယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ စပါးလင္ ဂ်င္းေတြကို ဆီသတ္ၿပီး ျပန္ခ်က္ရပါတယ္။ ၾကက္သြန္နီ ဥေတြကို ႀကီးရင္ ႏွစ္ျခမ္းခြဲ ေသးရင္အလုံးလိုက္ထည့္ၿပီး ခ်က္ရပါတယ္၊ ပြက္ပြက္ ဆူလာၿပီဆိုရင္ေတာ့ မုန္႔လက္သုပ္ဟင္းရည္ တမ်ဳိးရရွိပါၿပီ။

မုန္႔လက္သုပ္ဟင္းရည္ ရရင္ေတာ့ မုန္႔ဖတ္မ်ားထည့္ ဟင္းရည္ထည့္ကာင႐ုတ္သီးစိမ္းနံနံပင္ငရုတ္သီးအေျခာက္မႈန္႔သံပုရာသီးၾကက္သြန္နီးအစိမ္းမုန္႔ေခြကေလးမ်ားပါ ထည့္ၿပီး သုံးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။

ထားဝယ္မုန္႔လက္သုပ္ကို ေန႔လည္ေန႔ခင္းနဲ႔ ညေနပိုင္းေတြမွာ ေသာက္ရတာ အလြန္အရသာရွိပါတယ္။ ဟင္းရည္က ၾကည္လင္ေတာက္ပၿပီး မုန္႔ဖတ္ျဖဴျဖဴကေလးနဲ႔ ၾကက္သြန္နီျဖဴျဖဴကေလးေတြ နံနံ႐ြက္ ငရုတ္သီးစိမ္းစိမ္းေလးေတြကိုပါ ထည့္လိုက္ရင္ ေမႊးႀကိဳင္လို႔ သြားေရေတာက္ေတာက္ က်မတတ္ပါဘဲ။ ငါးဖတ္ကေလးေတြကလည္း ခ်ဳိမွခ်ဳိ။ ေအာ္… ေမ့ေနတယ္ မုန္႔ေခြကေလးပါထည့္ သံပုရာရည္ဆန္းလိုက္ၿပီ ဆိုရင္ေတာ့ သိၾကားမင္း ဇြန္းခါးၾကားထိုးၿပီး ဆင္းလာပါလိမ့္မယ္။ အဲသေလာက္ ဆြဲေဆာင္မႈ ေကာင္းပါတယ္။

ထားဝယ္ဒီဟင္းခ်က္နည္း ဒီးစားစရာလုပ္နည္းကို ႐ိုးရာအေမြ တခုအျဖစ္ လက္ဆင့္ကမ္းလာၾကလာတဲ့ ဘဘိုးဘြားဘီဘင္ေဘာင္ေဘာေတြကိုလည္း ေက်းဇူးတင္မဆုံး ဦးတင္မဆုံးပါ။ ဂုဏ္ယူစရာ ေကာင္းေလာက္ ေအာင္ တီထြင္ ခ်က္ျပဳတ္ထားတာမို႔ ႐ိုးရာတခုအျဖစ္ ႂကြားေလာက္ပါေပတယ္။ ခရီးသြားေတြ ထားဝယ္ကို ေရာက္ရင္ မျဖစ္မေန ျမည္းစမ္းသြားသင့္တဲ့ စားစရာတမ်ဳိးမို႔ ျမည္းျဖစ္ေအာင္ ျမည္းလိုက္ၾကပါဦး။



Mg Thaw Ta Facebook Note မွကူးယူမွ်ေဝသည္။

0 comments:

Post a Comment