Tuesday, October 30, 2012

ထူးထူးျခားျခား ထား၀ယ္မုန္႔ဟင္းခါး


ေရႊဝယ္ျပည္

www.ourtavoy.blogspot.com  မွကူးယူေဖာ္ျပသည္


မုန္းဟင္းခါးဆိုတာဟာ ဗမာႏုိင္ငံ တနံတလ်ားမွာ နယ္တိုင္းနယ္တိုင္း ခ်က္ျပဳတ္စားေသာက္ၾကတဲ့ စားစရာတမ်ဳိးပါ။ ခ်က္ျပဳတ္ပုံကလည္း မတိမ္းမယိမ္းပါပဲ။ ဒါေပမဲ့ ထား၀ယ္မုန္႔ဟင္းခါးကေတာ့ အမ်ားမတူ တမူးထူျခားလ်က္ရွိပါတယ္။ မုန္းဟင္းခါးကို ထား၀ယ္လိုနဲ႔ (မုကႅ ြန္းဆီ) လို႔ ေခၚပါတယ္၊ ထား၀ယ္႐ိုးရာ စားစရာေတြကို ကြ်မ္းကြ်မ္းက်င္က်င္ ခ်က္တတ္ဖုိ႔ဆိုတာ လြယ္တဲ့ကိစၥမဟုတ္ပါဘူး၊ ထား၀ယ္ မုန္႔ဟင္းခါး ဟာ ဟင္းႏွစ္မ်ဳိးနဲ႔ ေရာစပ္ၿပီး စားေသာက္ရတာပါ၊ ဟင္းရည္ႏွစ္မ်ဳိးကေတာ့ မုန္႔ဟင္းခါးရည္ဆိုတာက တမ်ဳိး၊ မုန္႔လက္သုပ္ရည္ဆိုတာကတမ်ဳိးျဖစ္ပါတယ္၊ မုန္႔လက္သုပ္ရည္ဟာ ခ်ဥ္ၿပဳံးၿပဳံးေလးနဲ႔ ေသာက္လို ႔ေကာင္းပါတယ္။ မုန္႔တီကိုေတာ့ ထား၀ယ္လို (မုဗန္) လို႔ေခၚပါတယ္။ ခ်က္တဲ့အခါမွာ အိုးႏွစ္အိုးနဲ႔ သီျခားခ်က္ရပါတယ္။

မုန္ဟင္းခါးရည္ခ်က္ပုံကေတာ့….
ငွက္ေပ်ာအူ ႏုႏုေလးေတြကို ႏူးေနေအာင္ ျပဳတ္ထားရပါတယ္။ (ရခိုင္ငွက္ေပ်ာ) ျပဳတ္ၿပီးရင္ အရည္ကို စစ္ထားရပါတယ္။ မုန္႔ဟင္းခါးရည္ ခ်က္မည့္အိုးထဲမွာ ဆီးထည့္ရပါတယ္၊ ဆီပူလာေတာ့ နႏြင္း ထည့္ရ ပါတယ္၊ ဆင့္သင့္ေထာင္းထားတဲ့ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ဂ်င္း (ခ်င္း)၊ စပါးလင္ (ဗ်စ္သြန္ဗန္) ကိုဆီသတ္ေပးရပါ တယ္။ ဆီသတ္ၿပီးရင္ ငါးပုတ္ေျခာက္ကို ထည့္ရပါတယ္။ သမေအာင္ ေရာေမြေပးရပါ တယ္။ ပြက္ပြက္ ဆူလာတဲ့အခါမွာ ငွက္ေပ်ာဖတ္ေတြကို ထည့္ရပါတယ္။ ဆား၊ ဟင္းခ်ဳိမုန္႔တို႔ကိုေတာ့ လိုအပ္သည္ ထက္ ေလွ်ာ့ခ်ၿပီးထည့္ပါတယ္။ အရသာေတြ ရလာတဲ့အခါမွာ ကညင္ရြက္ (လန္ေဂၚရြက္) ကို ထည့္ရ ပါတယ္။ တခ်ဳိ႕ကေတာ့ ကညင္ရြက္ (လန္ေဂၚရြက္) အရင့္ကိုလည္း ႏူးေအာင္ထည့္ခ်က္ပါတယ္။ နာနာေလး ေမြေပရပါတယ္။ အရည္ဟာ ပ်စ္ႏွစ္ေနပါေတာ့တယ္။ ပ်စ္ႏွစ္လာၿပီဆိုရင္ေတာ့ မုန္႔ဟင္းခါးရည္ တမ်ဳိး ရရွိၿပီျဖစ္ပါတယ္။

မုန္႔လက္သုပ္ ဟင္းရည္ခ်က္နည္းကေတာ့….
ခ်ဳိတဲ့ပင္လယ္ငါးကို သုံးၾကပါတယ္။ ငါးကြမ္းညွပ္၊ ငါးမု၊ ငါးေရႊ၊ ငါးမာန္း စတဲ့ ပင္လယ္ငါးေတြကို သုံးျပဳပါတယ္။ ခ်က္ျပဳတ္မယ့္ငါးကို တုံးႀကီးႀကီးတုံးရပါတယ္၊ သန္႔စင္ေအာင္ ေရေဆးပါ၊ ငါးတုံးေတြကို ဆားနယ္ၿပီး အုန္းရည္(ပုန္းရည္) ထား၀ယ္လို (ေအာင္းရယ္)နဲ႔ ထည့္ျပဳတ္ရပါတယ္။ က်က္ၿပီဆိုရင္ အေအးခံရပါတယ္၊ ငါးမ်ားကိုအရိုးႏြာရပါတယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ စပါးလင္ ဂ်င္းေတြ ကိုဆီ သတ္ၿပီး ျပန္ခ်က္ ရပါတယ္။ ၾကက္သြန္နီဥေတြကို ႀကီးရင္ ႏွစ္ျခမ္းခြဲ ေသးရင္အလုံးလိုက္ထည့္ၿပီး ခ်က္ရပါတယ္၊ ပြက္ပြက္ ဆူလာၿပီဆိုရင္ေတာ့ မုန္လက္သုပ္ဟင္းရည္ တမ်ဳိးရရွိပါၿပီ။

ဟင္းရည္ႏွစ္မ်ဳိးတည္းနဲ႔ မၿပီးေသးပါဘူး၊ အေၾကာ္၊ မန္ၾကည္းသီးခ်ဥ္ရည္၊ ငံျပာရည္၊ င႐ုတ္သီးမႈန္႔၊ ဆီက်က္ (ၾကက္သြန္ျဖဴဥတုံးကေလးမ်ားကို ဆီသတ္ထားသည္) ပဲမႈန္႔ စသည္တုိ႔နဲ႔ ေရာထည့္ၿပီး ဟင္းရည္ႏွစ္မ်ဳိးနဲ႔ စားရပါတယ္။

တမူးထူးျခားေနတဲ့ ထား၀ယ္မုန္႔ဟင္းခါးကို ထား၀ယ္ကိုေရာက္ရင္ မျဖစ္မေန စားသုံးျမည္းစမ္း ၾကည့္ၾကပါလို႔ မိတ္ဆက္ပါရေစ။

0 comments:

Post a Comment